Hopp til innhold

Kompetanseheving blant farmasøyter innen motiverende samtale

Målet med prosjektet er å gi tjenestefarmasøyter for Medisinstart grunnleggende kompetanse i samtalemetoden motiverende samtale.

Bakgrunn

Tidligere evalueringer av Medisinstart har vist at en del tjenestefarmasøyter stiller få egne oppfølgingsspørsmål utover de som står i samtaleguiden og ofte gir generell veiledning som ikke nødvendigvis er tilpasset legemiddelbrukerens ønsker og behov. Dette tyder på at det er behov for å styrke kommunikasjonsferdighetene blant tjenestefarmasøyter i Norge.

Motiverende samtale (motivational interviewing, MI) er en evidensbasert, empatisk samtalemetode med mål om endring, motivasjon og mestring. MI-intervensjoner utført av blant annet farmasøyter er vist å ha effekt på etterlevelse av legemiddelbehandling og kliniske utfallsmål som blodtrykksreduksjon. Vi ønsker derfor å undersøke i hvilken grad opplæring i MI-teknikker for tjenestefarmasøyter påvirker kommunikasjonen i Medisinstartsamtaler.

Prosjektet gjennomføres som et samarbeidsprosjekt mellom Karine Wabø Ruud og Sara Bremer fra Apokus, Tamara Kudusova og Hege Sletvold fra Nord universitet og Malin Johansson Östbring fra Region Kalmar län i Sverige.

Materiale og metoder

Det er planlagt at 12 tjenestefarmasøyter skal få opplæring i motiverende samtale gjennom e-læringskurs og treningssamlinger. Effekten av opplæringen vil bli evaluert via pre/post-test av farmasøytenes kommunikasjon målt ved hjelp av Motivational Interviewing Treatment Integrity (MITI)-koding.

Publikasjoner

Vi vil jobbe for å publisere resultatene i et vitenskapelig tidsskrift.