Hopp til innhold

Effekter av Medisinstart for diabetes type 2

Målet med dette prosjektet er å kartlegge effekter av Medisinstart blant pasienter som starter med nye legemidler mot diabetes type 2.

Bakgrunn

Diabetes type 2 er en raskt voksende kronisk sykdom med alvorlige senkomplikasjoner. Dette påvirker folkehelsen, arbeidsdeltakelse og ressursbruk i helsevesenet. Bruk av blodglukosesenkende legemidler er en viktig del av behandlingen av diabetes type 2. Legemiddelbehandlingen begrenses imidlertid av at mange pasienter har mangelfull etterlevelse eller opplever andre legemiddelrelaterte problemer (LRP-er).

Tidligere studier har vist at Medisinstart kan bidra til å øke etterlevelse, redusere legemiddelrelatert bekymring og løse legemiddelrelatert problemer blant pasienter som starter med hjerte- og karlegemidler. I andre land er det sett effekt av lignende tjenester for flere pasientgrupper. Apotekforeningen ønsker å undersøke effekten av Medisinstart for diabetes type 2.

Materiale og metoder

Studien gjennomføres som en åpen randomisert kontrollert studie og inkluderer totalt ca. 450 pasienter som er minst 18 år og har hentet ut et nytt legemiddel mot diabetes type 2.

Rekrutteringen skjer ved utvalgte studieapotek i Norge etter gjennomført reseptekspedisjon av nytt diabeteslegemiddel. Studiedeltakerne randomiseres til intervensjonsgruppe (mottar Medisinstart) eller en kontrollgruppe (vanlig oppfølging).

Medisinstartsamtalene i denne studien vil gjennomføres ca. 1–2 uker og 2–4 måneder etter reseptekspedisjon.

Datainnsamlingen omfatter HbA1c-analyser i blodprøver og besvarelser av spørreskjema ved baseline (uke 0), 6 måneder og 12 måneder etter reseptekspedisjon. I tillegg rapporterer farmasøyten om funn og tiltak fra Medisinstartsamtalene.

Studien gjennomføres av Apokus i samarbeid med Apotekforeningen.

Nærmere informasjon er tilgjengelig fra ClinicalTrials.gov

Publikasjoner

Vi vil jobbe for å publisere resultatene i et vitenskapelig tidsskrift.