Hopp til innhold

Pasienters etterlevelse i Medisinstartsamtaler for hjerte- og karlegemidler

Målet med dette prosjektet var å kartlegge i hvilken grad Medisinstart avdekket mangelfull etterlevelse blant hjerte- og karpasienter, samt å undersøke hvilke faktorer som var assosiert med mangelfull etterlevelse.

Bakgrunn

Medisinstart skal bidra til å øke etterlevelse og bidra til riktig legemiddelbruk. Likevel har det vært begrenset kunnskap om hvor godt tjenesten avdekker mangelfull etterlevelse. Vi har også hatt lite innsikt i hvilke faktorer som påvirker etterlevelsen.

Den innledende delen av prosjektet ble gjennomført av Emel Naz Erkiran og Lavan Bero som et bachelorprosjekt ved OsloMet. Veiledning av bachelorprosjektet og videre analyser ble gjennomført av Karine og Sara fra Apokus i samarbeid med Ane Gedde-Dahl ved OsloMet.

Materiale og metoder

Vi benyttet et datasett fra Farmaloggs legemiddelstatistikk (tidligere kjent som Apotekforeningens bransjestatistikk). Datasettet inneholdt strukturert informasjon om pasient, legemiddel og kommunikasjonsform fra 54 157 Medisinstartsamtaler gjennomført i 2019–2022.

Resultater

  • 12 % og 10 % av pasientene rapporterte mangelfull etterlevelse i henholdsvis Medisinstartsamtale 1 og 2.
  • Mangelfull etterlevelse ble i mindre grad rapportert ved telefonsamtaler enn ved samtaler i apoteket.
  • Andelen pasienter med mangelfull etterlevelse har gradvis sunket over tid, muligens på grunn av endringer i tjenesten og økt bruk av telefonsamtaler.
  • Det ble oftere rapportert om mangelfull etterlevelse fra samtaler med yngre pasienter og pasienter som brukte kolesterolsenkende legemidler, slyngediuretika eller verapamil.
  • For atorvastatin var mangelfull etterlevelse assosiert med lavere døgndose (primærprofylakse).
  • Tidligere mangelfull etterlevelse var den viktigste risikofaktoren for nye utfordringer med etterlevelse senere.

Implikasjoner

Våre funn bekrefter at Medisinstart bidrar til å avdekke mangelfull etterlevelse tidlig etter oppstart med nye hjerte- og karlegemidler. Denne innsikten er avgjørende for å optimalisere tjenesten for ulike pasientgrupper. Vi jobber nå med en omfattende revisjon av opplæring og materiell knyttet til Medisinstart.

Publikasjoner

Resultatene er publisert i en vitenskapelig artikkel i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift

Resultatene er også presentert som en posterpresentasjon på FIP 2024 (lenke).