Behandling av skabb

Skrevet av Susanne Ankarstrand -

Den siste tiden har det vært en økning i salg av skabbmidler. Samtidig har det vært diskusjoner om hva som er riktig behandling.

Folkehelseinstituttet har i oktober 2020 endret veilederen for behandling av skabb. Det er blant annet gjort endringer i hvilke midler som er førstevalg, hvordan behandlingen skal gjennomføres og hvilke andre tiltak som er anbefalt for å unngå smitte.

 

Både for pasienter med skabb, og for deres nærmeste, er skabbinfeksjonen plagsom. Infeksjonen gir utslett med kraftig kløe, behandlingen er omfattende å gjennomføre og det tar flere uker før symptomene er borte. Kunder med skabb har behov for god veiledning i hva som er anbefalt behandling, hvordan unngå å smitte andre og når de bør kontakte lege.

Anbefalingene om hvordan skabb skal behandles er for helsepersonell, og avviker fra pakningsvedlegg. Det er derfor viktig at du som apotekansatt er oppdatert på hva som er anbefalt, og gir tilpassede råd til kundene. I e-læringskurset HU108 Smitttsomme hudinfeksjoner lærer du blant annet om behandling av skabb, og kurset er nå oppdatert med hensyn til de nye anbefalingene i veilederen. Nedenfor har vi samlet hva du som apotekansatt bør vite om behandling av skabb, og hvilke gode råd du kan gi kunder.


Når skal skabb behandles

 

Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles. Kunder med mistenkt skabbinfeksjon bør ha vært hos legen for å være sikker på at symptomene skyldes en skabbinfeksjon. Husstandsmedlemmer og seksualpartnere til personer med påvist skabb skal behandles samtidig, selv om de ikke har symptomer.

 

Hvordan gjennomføre en behandling

 

Fra oktober 2020 er både permetrin krem og benzylbenzoat liniment aktuelle midler som førstevalg ved behandling av skabb. Anbefalt behandling er:

 1. Start behandlingen om kvelden ved å dusje og tørke kroppen godt. Klipp og rens fingerneglene. 

 2. Start innsmøring etter ca. 15 minutter når hudtemperaturen har blitt normal igjen.

 3. Smør permetrin krem eller benzylbenzoat liniment over hele kroppen (inkludert ansiktet) fra hårfestet og ned til og med føttene. Unngå øyne og munn. Ved bruk av benzylbenzoat liniment skal middelet påføres 2 ganger med 5–10 minutters mellomrom.

 4. Dusj eller vask av midlene etter 12–24 timer ved permetrin krem og 24 timer ved benzylbenzoat liniment. 

 5. Gjenta behandlingen etter en uke med samme middel.

Det er viktig å minne kunden om at vanskelig tilgjengelige steder på kroppen også må smøres inn, f.eks. på ryggen, bak ørene, mellom fingrene og tærne, fotsålen, neglebåndene, under neglene, navlen, de ytre kjønnsorganer og rundt endetarmen. I tillegg bør midlene smøres ekstra nøye og godt på hendene, håndleddene, føttene og anklene da det er oftest de mest utsatte steder for skabb.

Ved vask av hendene før 12–24 timer ved permetrin krem (24 timer ved benzylbenzoat liniment), må hendene smøres igjen. Man skal heller ikke bruke andre hudkremer før midlene er vasket av. 


Veiledning i valg av legemiddel

 

Dersom kunden ikke har fått råd fra lege om hvilket middel som skal brukes, bør du veilede kunden i valg av legemiddel. Det er ikke påvist resistens mot behandling av skabb, men det kan være geografiske forskjeller i hva lokale hudleger anbefaler. Andre faktorer som kan påvirke valget er praktisk bruk, bivirkninger, tilgjengelighet og pris. Husk at behandlingen skal gjentas etter en uke for begge midlene. 

Når du skal veilede kunder i valg av legemiddel, er det noen forskjeller det er viktig å være klar over:

 • Permetrin krem (Nix) skal påsmøres en gang ved hver påføring, og vaskes av etter 12–24 timer. Kremen er enkel å påføre, og trekker lett inn i huden.

 • Benzylbenzoat liniment skal påsmøres to ganger med 5–10 minutters mellomrom ved hver påføring, og vaskes av etter 24 timer. Linimentet er en klar flytende løsning, og kan påføres ved hjelp av f.eks. usterile kompresser. Middelet kan skumme hvis huden ikke er helt tørr. Begge midlene kan virke irriterende på huden, men benzylbenzoat liniment er mer irriterende enn permetrin krem. Dette er spesielt viktig ved sårbar hud, f.eks. ved atopisk eksem.

 • Det foreligger mindre klinisk erfaring med bruk av benzylbenzoat enn permetrin til gravide. Permetrin er derfor førstevalget til gravide, mens benzylbenzoat er et alternativ.

 • Barn under 2 år skal behandles etter avtale med lege. Ved bruk av benzylbenzoat liniment til barn under 7 år skal linimentet fortynnes. Hvilken styrke på fortynningen som skal brukes, må avtales med hudlege. Ved ev. fortynning skal benzylbenzoat liniment fortynnes med kalisåpespiritus (Spiritus saponis kalini), og ikke med vann. Årsaken er utfelling av virkestoffet benzylbenzoat.

 

Litt om benzylbenzoat liniment

Benzylbenzoat liniment er apotekfremstilt, og leveres fra Serviceproduksjonen. Monografi og pakningsvedlegg finner du på Apotekinfo. Benzylbenzoat liniment har tidligere vært tilgjengelig som Benzylbenzoat NAF 33% liniment. Fra vinteren 2020/2021 vil styrken endres til 25%. I en overgangsperiode kan begge styrken brukes til behandling av voksne. 
Råd om riktig mengde

 

Det er viktig at kunden får råd om å kjøpe tilstrekkelig mengde til å gjennomføre hele kuren. Hvor mye kunden trenger for å gjennomføre hele kuren vil variere etter kroppens størrelse, men for en voksen er det anbefalt med: 

 • en til to tuber Nix krem (permetrin) for hver påføring, dvs. to til fire tuber til hele kuren

 • 100 ml benzylbenzoat liniment for to påsmøringer med 5–10 minutters mellomrom, dvs. 200 ml benzylbenzoat liniment til hele kuren


Råd om miljøsanering

 

Rengjøring av tekstiler og gjenstander i nærmiljøet er viktig for å forhindre smitte. Dette gjelder uansett hvilken behandling som benyttes ved skabb. Kunden bør få råd om å vaske alle tekstiler som er brukt før behandlingen starter (f.eks. sengetøy, klær, håndklær) på minst 60°C. Kunden bør skifte til rene klær etter påføring av permetrin krem eller benzylbenzoat liniment, og etter at midlene er vasket av etter hhv. 12–24 timer og 24 timer. 

Sko og tøy som ikke lar seg vaske på minst 60°C, bør oppbevares i en uke i romtemperatur uten hudkontakt. PC og mobiltelefoner bør rengjøres med egnet rengjøringsmiddel.

Ved oppbevaring i fryser er det usikkert hvor kaldt det må være, og hvor lenge gjenstanden må oppbevares for å drepe skabbmidden.


Etter behandling

 

Den intense kløen ved skabbinfeksjon skyldes en allergisk reaksjon på midden. Den sterke kløen vil raskt bli bedre etter behandling, men en svakere kløe kan vedvare i inntil fire uker etter behandling. Er kunden plaget med tørrhet og kløe kan du gi gode råd om hvordan dette kan lindres:

 • Tørr og irritert hud kan lindres med en mild fuktighetskrem.

 • Mild kløe i små hudområder kan behandles med kortison krem gr. I (f.eks.Hydrokortison Evolan). 

 • Kraftig kløe eller kløe over større områder, bør behandles av lege. Det kan lindres med kortisonkrem gr.II og/eller antihistamin tabletter.

Hvis symptomene på skabbinfeksjon tiltar eller varer lenger enn 4 uker etter gjennomført behandling, bør lege kontaktes. Det kan være tegn på behandlingssvikt, og videre behandling skal vurderes av lege.

Videre behandling kan være systemisk behandling med ivermektin tabletter (Scatol) eller lokalbehandling med benzylbenzoat og disulfiram som krem (Tenutex - på godkjenningsfritak). Nytt fra høsten 2020 er at legen kan søke om refusjon ved behandling av skabb.

Ønsker du å lære mer om skabb og andre smittsomme hudinfeksjoner kan vi anbefale e-læringskurset 

 

Andre nyttige lenker: